Stay Connected while You Fly.

The important thing about mobile is, everybody has a computer in their pocket. The implications of so many people connected to the Internet all the time from the standpoint of education is incredible. 

Ben Horowits

At this moment I am sitting on a plane departed from Amsterdam approximately 7 hours ago heading to Jakarta-Soekarno Hatta.

It’s amazing how the technology develop nowadays. I wouldn’t imagine I could talk (well, chat) with my husband and family while flying.

This is my first time using the service btw, and apparently (up to now) the connection works. My baby is now sleeping in the bassinet, that’s why I can write a bit here.

I actually wanted to finish the writing challenge (which was already few days too late from my actual target), but first let me post this one oke haha.

Back to the internet connection via wifi on the plane, if you have a long haul flight like what I have at this moment, I suggest you to get one (well – that is if you think watching tv on demand is not interesting, or in my case the TV got blocked by the bassinet😅).

In Garuda flight, there are three options to get connected: US$ 5 for 20MB or chat text only connection, US$ 11.95 for 1 hour unlimited connection, or US$ 24,95 for full flight/24 hours unlimited connection. I picked the last one since the difference between all of them were not significant I think.

It’s a bit of a challenge for me to travel with an infant by myself. In addition, he is now already eating (other than breastmilk) and its his first long haul and being far away from his papa and broer-zus for quite some time. We’ve been together to Paris also but at that moment I had my friend along with me so things were a bit easier than now. Well, I hope everything will be ok until we get back to Home again 😊

Btw, if you are interesting to know how do we get the internet connection on the airplane, I found a nice post about this. You can read the post by clicking this (which will redirect you to the post 😉)

Day 12 Writing Challenge: Most Looking Forward to in the Next Six Months

“Hope, but never expect.
Look forward, but never wait.”

~ Anonymous.

Sebenernya kalo pertanyaan ini ditanya awal Januari lalu sudah pasti jawaban saya adalah mudik sekeluarga awal Agustus mendatang. Tapi rencana tinggal rencana. Berhubung adik saya akan menikah bulan April ini, saya yang harusnya mudik sekeluarga Agustus ngalah dan jadi geser waktu kepulangan saya ke April. Yang bikin agak sedih adalah saya cuma bisa pulang bareng si kecil aja, sementara suami dan dua anak saya yang lain ga bisa ikutan. Mereka kebetulan ga ada waktu libur dan karena si bungsu yang mau nikah jadilah kita kompromi dan meng-cancelled rencana awal kita.

Sebagai kompensasi, saya usul ke suami di saat summer holiday nanti kami bisa bikin semacam roadtrip ke Denmark. Rencananya kami mau kunjungan ke Billund – biar anak-anak hepi main di Legoland, trus melipir ke atas sampe sekitar Kopenhagen. Well, we will just see about this. Mudah-mudahan si suami udah ganti kendaraannya sama yang lebih legaaa biar yang di belakang bisa lebih nyaman sepanjang perjalanan hehe.

depositphotos_32866305-stock-illustration-happy-family-trip-doodle

image via depositphotos.com

Day 11 Writing Challenge: One Thing that I Would Never Change about Myself

293645_10150350830076926_1074805536_n

Umhlanga Rocks, Durban – South Africa, 2012

Mohon maaf saya ga posting challenge-nya dua hari terakhir karena sakit. Berhubung target writing challenge ini harusnya selesai Maret yang bakal berakhir besok, insya allah hari ini saya jadinya bakal posting dua besok tiga yes hahaha.

Oke, buat pertanyaan yang ke-11 ini saya lagi-lagi agak kesusahan jawabnya wkwk. Mungkin satu hal yang ga akan saya ubah dari diri saya adalah apa ya? Hahahah ampunn, boleh skip ga sih ini pertanyaan?

Btw buat jawab pertanyaan ini saya sampe nanya ke suami loh hahaha. Dan saya percaya penilaian dia hehe. Menurut dia, satu hal yang ga akan diubah dari diri saya adalah ketulusan saya (my sincerity – tsaaahhhh hahhaha). He said, other people sometimes make layer on something (whether positive or negative), while I didn’t. I just say what I wanna say. Bisa dibilang hampir sama dengan apa yang temen-temen dekat saya bilang tentang saya si hehe. Dan sepertinya saya setuju dengan mereka. Mungkin ini juga tanpa saya sadari yang bikin hidup saya jadi terasa lebih ringan (walau ya sebenernya tetep berat si wkwkwk).

Day 10 Writing Challenge: Most Embarassing Moment(s)

Image via Reader’s Digest

“The rate at which a person can mature is directly proportional to the embarrassment he can tolerate.”

~ Douglas Engelbart

Pas saya dipanggil Nico Siahaan di acara kuis Superdeal Satu Milyar, ceritanya kan kita (yang dipanggil) disuruh lari-lari kecil biar keliatan heboh gitu. Begitu giliran saya maju, eh saya kepeleset donggg hahaha. Ampun deh malunya, secara kuis ini kan disiarin di TV nasional ya gaaa. Untung aja ga sampe jatuh. Kalo jatuh juga, dobel sis malunya 😂.

Satu lagi, kayanya saya lumayan sering ngalamin wardrobe malfunction deh. Yang celana ato rok robek lah, resleting rusak, rok terbang ketiup angin sampe underwear keliatan hahaha, sampe lupa nurunin baju abis ke WC trus langsung buka pintu karna ada tamu 😂. Satu yang lumayan masih terngiang-ngiang itu pernah satu kali pas turun dari ojek trus rok saya breeettt robek! Karna ngejar waktu supaya tepat waktu sampe kantor saya mau ga mau harus naik ojek. Kebetulan saya lagi pake rok pensil, so bagian bawahnya lumayan ngepas gitu. Saya ga berani duduk samping karna jarak tempuhnya (tsah hahhaha) lumayan jauh. Makanya saya nekat aja duduk nyemplak kaya anak lagi. Roknya saya naikkin dan pas naik sih alhamdulillah sukses. Tapi begitu sampe tujuan trus mau turun si rok ga mau kompromi lagi dan akhirnya robek deh wkwkwk.

Day 9 Writing Challenge: Describe the Best Day of Your Life to Date

“May I never forget. On my best day, that I still need God as desperately as I did on my worst day.”

~ Unknown

It’s quite difficult to determine one particular day as the best day in your life actually. I am the kind of person who likes to remember positive sides on my past days and try not to be too overwhelmed with what has happened back then.

There were days that I found important, mostly those that gave big impact in my life. The day I was born, first day of school, the day I had my first period, the day where I can go abroad for the first time, the day I got scholarship, the day I got accepted in the chosen university, the day I got married, the day I gave birth, those were some days which I found important in my life.

But if I have to choose, I probably would pick the day when I met the kids and my husband for the first time. We met during school holiday in Singapore. My husband thought that after a difficult time they had been through (by the loss of their mother), the kids could enjoy some time for holiday combined with the visit to the mother’s families and relatives in Indonesia.

I don’t know how to describe it, but at that moment I was just feel glad (and happy) with the kids’ acceptance on me although that was the first time we met and they gave positive vibes on our relationship. You cannot hide anything from small kids (they were 5 and 3 at that time) and they will only give you honest answers about what or how they feel.

We had a blast holiday at that moment, and I feel so blessed that I can join and build this family together with my husband.

Day 8 Writing Challenge: the Good, the Bad, and the Ugly of Me

“Only when we accept and forgive all that is or has been the good, the bad, and the ugly of our human lives can we get off the guilt trip and back into the flow. That means we must love our humanness and all of our failings; we must accept, learn from, and yes, even love our mistakes.”
~ S. Choquette

The Good:
Saya pendengar yang baik dan biasanya kalo ada temen ato kerabat yang curhat saya akan coba sebisa mungkin untuk memberikan solusi ato masukan yang bisa bantu mereka. Saya juga setia dan bisa jaga rahasia dengan baik.

Walaupun sering dibilang kalo saya orangnya logic, saya juga punya hati yang besar lohh. Saya gampang empati hehe. Apalagi sama sahabat yang udah kaya sodara.

Saya bukan orang yang ambisius tapi saya punya determinasi yang tinggi. Kalo saya udah nentuin pengen sesuatu saya akan berusaha sebisa mungkin untuk mencapai tujuan itu.

Intuisi atau feeling saya lumayan kuat. Terutama dalam hal membaca karakter seseorang (walau kadang suka ga jalan juga wkwkwk). Biasanya feeling saya lebih kenceng kalo udah ketemu langsung, tapi kadang tanpa ketemu pun penilaian saya cenderung benar. Kadang temen saya suka nanya ke saya sebelum mulai hubungan dengan seseorang. Dan kebetulan intuisi dan penilaian saya itu sampai sekarang masih bener.

Rasa toleransi saya juga cukup tinggi, dan saya termasuk yang tau untuk melakukan segala sesuatu dengan tidak berlebihan – menurut saya loh ya hehe (contoh: egosentris / narsisme (ini sama ato beda ya?) – to a certain level its still ok, but when its too much then its a big no no for me, ato over-addiction to someone or some things).

The Bad:
Penakut. Kayanya banyak banget yang saya takutin deh. Ular (nulis kata ini aja udah bikin merindinggg), ketinggian, tenggelam (trauma waktu kecil dulu pernah (nyaris) tenggelam). Sebisa mungkin saya coba untuk ga nunjukin rasa takut saya terutama di depan anak-anak dan keep doing it anyway (khususnya buat yg ketinggian dan takut tenggelam), walo buat yang ular saya tetep say NO.

Selain itu saya juga orangnya jijikan. Bisa jadi karna saya punya indera yang kelewat tajam (walo mata udah minus wkwkwkwk). Kadang agak susah buat meng-camouflage bad traits yang satu ini ni haha.

Saya kadang juga suka oversensitive dan overthink things. Sesuatu yang ga penting kadang terus kebayang-bayang dan kepikiran di otak, kadang sampe kebawa perasaan. Ini kan ga bagus yaaa.

Terus sometimes I also procrastinate. Apalagi kalo udah sama sesuatu yang saya ga suka seperti misalnya: nyetrika! 😂.

The Ugly:
Saya orangnya kadang terlalu terus terang. Ga tau sebenernya ini jelek atau bagus. Pernah ada temen saya orang Belanda bilang kalo gaya berpikir dan behavior saya lebih kaya orang Eropa dibanding orang Asia yang kebanyakan agak susah untuk speak up alias jaim. Kalo kata dia saya kejebak dalam badan orang Asia wkwk. Entah harus seneng atau sedih.

Saya juga picky, khususnya dalam hal makanan. Saya bukan orang yang suka mencoba sesuatu yang baru. Mungkin juga karna jiwa adventurous saya kurang ya hehe. Dan saya cenderung visual, jadi kalo liat bentuk makanannya aneh ato keliatan ga oke besar kemungkinan saya ga akan nyobain wkwkwk.

Jeleknya saya lagi, orangnya suka ga enakan. Makanya kadang malah jadi ngorbanin diri sendiri buat orang lain. Oke, mungkin sampai batas tertentu ini bagus, tapi kalo udah berlebihan ya susah juga kan ya.

Walaupun saya bisa dibilang orang yang sosial, tapi saya susah untuk bener-bener dekat sama seseorang.

Sedikit OCD, makanya bawel kalo liat taplak meja mencong walau sedikit aja hahahaha.

Day 7 Writing Challenge: Recommend A Book to Read, and Why is it Important?

Maktub (It is written).

~P. Coelho, The Alchemist

To be honest it has been a while since last time I really read a book. For the last couple of months I was a bit busy with a project of making a “serious” book with my friend, thus all I read lately were only some legal documents and research journals zz. I actually bought new two novels which has not yet being read, but my reading mood is still somewhere out there and it needs to return first before I can begin to read those books.

the-alchemist-book-cover

Image via weheartit.com

If I have to recommend a book, although it’s a bit common I guess but I would pick The Alchemist by Paulo Coelho. Until now I still think that the story is beautiful, and there are lots of good things we can get from the book. It teaches us about (believing) God, the humbleness, believing yourself, motivation, love, experience, patience, and many other things. For me, the most influenced words that came from the novel is that when we want something, all the universe (will) conspire in helping us to achieve it. It maybe corny but it really works for me. Every time I have something in my mind or want to do something, then I would remember that God is always with me, and He will help me through the universe to achieve what I expect to happen 😊. It may not always a positive result, but still God has own way to show which one that good for us.

“It’s one thing to feel that you are on the right path, but it’s another to think that yours is the only path.” 

If I can recommend more than one, another book that I think I would suggest you to read (especially for love story book lovers) is A Walk to Remember by Nicholas Spark. It’s a bit late actually, since few years ago Hollywood already made a film based on this novel. I dunno but maybe I am too sensitive (back then) but when I read this book I couldn’t stop crying hahaha. I read the book way before it got filmed, I think that’s why when I saw the film for the first time I couldn’t shed a tear. I guess by reading you can dig deeper to your heart than by seeing (the movie) for me.